Nieuws
Aanmeldingsformulier nieuwe KOR beschikbaar

Aanmeldingsformulier nieuwe KOR beschikbaar

Geplaatst op donderdag 20 juni 2019      Leestijd: 2 minuten


Eenmanszaken en bv's kunnen zich sinds 1 juni aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die vanaf 2020 gaat gelden. Die geeft ondernemers vrijstelling van allerlei btw-verplichtingen. Het aanmeldingsformulier voor de regeling staat inmiddels online.

De KOR wordt vanaf 2020 in een nieuw jasje gestoken. Nu is de regeling nog gekoppeld aan hoeveel btw een ondernemer in een jaar moet afdragen. Vanaf volgend jaar is de nieuwe KOR gerelateerd aan de omzet van de onderneming. Is die minder dan € 20.000, dan kan de ondernemer de regeling gebruiken. Bovendien kunnen ook bv’s straks een beroep doen op de KOR.
 

Vrijgesteld van btw-aangifte

De nieuwe KOR is bedoeld om rompslomp weg te nemen. Onder de regeling krijgen ondernemers de status ‘btw-vrijgesteld’. Kleine ondernemers die onder de omzetgrens blijven, hoeven daarom geen btw-aangifte te doen en geen btw-administratie bij te houden. Ook hoeven zij geen btw in rekening te brengen bij klanten. Dit betekent dus ook dat zij btw die zij zelf betalen niet meer in aftrek kunnen brengen.
 

KOR-ondernemer wordt automatisch aangemeld

Ondernemers die de oude KOR nu al gebruiken hoeven niets te doen. De Belastingdienst meldt deze ondernemers automatisch aan voor de nieuwe regeling. Ze krijgen echter nog wel een brief met uitleg over de nieuwe regeling waarin ook is opgenomen wat ze moeten doen als ze de vrijstellingsregeling niet willen toepassen.
 

Aanmelden vóór 20 november 2019

Ondernemers die de nieuwe KOR direct vanaf 1 januari 2020 willen gaan gebruiken, moeten zich vóór 20 november 2019 aanmelden. De Belastingdienst heeft het aanmeldingsformulier hiervoor inmiddels op zijn website gezet.
 

Nieuwe KOR heeft ‘bezinningsperiode’ van drie jaar

De regeling is overigens vrijwillig. Een ondernemer die onder de omzetgrens blijft mag er ook voor kiezen om buiten de nieuwe regeling te blijven. Verder geldt er een ‘bezinningsperiode’. Een ondernemer die kiest voor de nieuwe KOR moet ook minstens drie jaar in de regeling blijven. En een ondernemer die eruit stapt mag drie jaar geen nieuwe aanvraag doen voor de omzetregeling. Daarnaast kan het recht op de voordelen ook gedurende het jaar vervallen, als een ondernemer boven de omzetgrens uitkomt. In dat geval moet de ondernemer met ingang van de opdracht waarmee de omzetgrens wordt overschreden direct weer aan alle verplichtingen voldoen.

Wil je weten of de nieuwe KOR regeling geschikt is voor jouw onderneming? Neem contact op met onze adviseurs.
Deel dit nieuwsbericht