Nieuws
3 tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er

3 tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er

Geplaatst op donderdag 29 april 2021      Leestijd: 2.5 minuut


Ziet de Belastingdienst jouw relatie met een opdrachtgever als een dienstverband? Dan bestempelen zij dit als schijnzelfstandigheid. Samen met jouw opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de afspraken over de samenwerking (arbeidsrelatie). Bepaal vooraf of je een opdracht uitvoert als zelfstandige of in loondienst. Voorkom schijnzelfstandigheid met deze 3 tips.
 

Wat is schijnzelfstandigheid?

We praten over schijnzelfstandigheid wanneer je als ondernemer een opdracht aanneemt, terwijl je eigenlijk in loondienst bent. Jouw opdrachtgever is dan jouw werkgever. Daar horen andere verplichtingen bij. Wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid komt de werkgever zijn verplichtingen naar jou en naar de Belastingdienst niet na. De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) maakt jullie samen verantwoordelijk voor afspraken over de werkrelatie.

 

Tip 1: Controleer bij de Belastingdienst of er sprake is van schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst heeft een speciaal schema om te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan ben je niet in loondienst.

Eén van deze situaties geldt voor jou;
  • Je bepaalt zelf hoe je je werk uitvoert. De opdrachtgever heeft geen gezagsverhouding met jou.
  • Dit werk kan je ook door iemand laten uitvoeren.
  • Je krijgt geen loon. We spreken van loon wanneer je vakantiegeld krijgt, of wanneer je wordt doorbetaald bij ziekte.
Er is geen fictieve dienstbetrekking
  • Wanneer je tot een bepaalde groep zelfstandigen hoort, is er sprake van fictieve dienstbetrekking. Je vindt alle groepen in het schema van de Belastingdienst
 

Tip 2: Werk met een modelovereenkomst

Twijfel je of er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan is een modelovereenkomst een goede optie. Met een modelovereenkomst ben je niet in loondienst. Je bent dan een zelfstandige die een opdracht uitvoert.

Voor elke situatie bestaat een modelovereenkomst. Samen met jouw opdrachtgever bepaal je welke modelovereenkomst bij jullie past. Vul de overeenkomst in met jouw opdrachtgever. Noteer hier ook het kenmerknummer. Onderteken beide de overeenkomst en bewaar deze. Nu ben je helemaal klaar om de opdracht uit te voeren. Vind je geen passende modelovereenkomst, dan is er waarschijnlijk sprake van loondienst.

 

Tip 3: Zorg dat je administratie op orde is

De beste manier om jouw zelfstandigheid te bewijzen is door niet afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Werk daarom voor verschillende bedrijven. Zo laat je zien dat jouw inkomen niet afhankelijk is van één partij. Zorg er hierbij voor dat je administratie op orde is:
 
  • Breng voor elke opdracht een offerte uit waar jouw tarief op staat.
  • Bewaar opdrachten die je afwijst of waarin jij bent afgewezen.
  • Stuur facturen rechtstreeks naar je opdrachtgever

Verder is het verstandig om niet afhankelijk te zijn van de materialen van jouw opdrachtgever. Investeer in je eigen materiaal en gebruik dit bij het uitvoeren van jouw opdrachten.
 

Wat als er sprake is van loondienst

Is er sprake van loondienst, dan heb je een andere arbeidsrelatie. Je bent dan werknemer en de opdrachtgever is jouw werkgever. Een werkgever moet loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast wordt loon doorbetaald bij ziekte en vakantie. Ook moet hij of zij zich houden aan de regels met betrekking tot ontslag.

Wil je meer blogs lezen over ondernemen? Lees verder op onze blogpagina.




Deel dit nieuwsbericht