Crediteuren

Gezond crediteurenbeheer voor een gezonde onderneming

Een goed beheer van je crediteuren is van groot belang voor de gezonde onderneming die je wilt opbouwen. Maar wat is een crediteur ook alweer precies? Een crediteur is iemand aan wie je een betaling verschuldigd bent. Dat kan een bedrijf zijn (leverancier), een persoon of een instelling. Wat zijn de zaken waar je bij crediteurenbeheer zoal op moet letten?
 

Maak goede afspraken

Goede afspraken met je leveranciers is de basis van een gezond crediteurenbeheer. Afspraken over de kwaliteit, levertijden en natuurlijk prijzen. Het is van belang deze vast te leggen. Hoewel de hoofdregel is: Afspraak is afspraak, staat het je vrij te proberen de inkoopcondities van je huidige contracten te verbeteren. Waarom niet? Je kunt het niet eisen natuurlijk, maar proberen kan altijd. En let op overeenkomsten die aflopen: ga winkelen bij andere leveranciers en kijk waar je kunt besparen. Ga vervolgens de onderhandelingen aan met je huidige leverancier: wie weet, doet hij water bij de wijn.
 

Zo beheer je je crediteuren

Elke factuur die je inboekt, voorzie je van een nummer of kenmerk, zodat je elke factuur eenvoudig kunt terugvinden. Controleer dan altijd nog even of de geleverde goederen of diensten en de prijzen kloppen met de offerte. Het kan ook geen kwaad de totaalprijs te checken.
 

Er klopt iets niet

Een factuur die niet klopt, stuur je natuurlijk terug met de reden waarom. Het verdient aanbeveling een kopie van de door jou afgekeurde factuur te bewaren. Berg deze netjes op in een map (alfabetisch), zodat je alle correspondentie daarover makkelijk terugvindt.
Realiseer je ook dat er een administratiekantoor in Nijmegen is waar je terecht kunt voor advies over dit soort onderwerpen. Dat administratiekantoor heet Blokland & Duin en staat bekend om zijn advieskwaliteiten voor ondernemers.

Neem voor meer informatie contact op met Blokland & Duin: 024 - 379 22 66 of info@bloklandduin.nl