Administratie

Een gezonde debiteurenadministratie

Een debiteur is een klant die nog moet betalen. Een onderwerp waar je behoorlijk wakker van kan liggen. Want niks is voor jou als ondernemer zo vervelend als de onzekerheid of je klant zijn factuur wel zal betalen. Debiteurenbeheer gaat over alles wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je klanten op tijd betalen.

Zelf veel doen

Je hebt over het algemeen goede relaties met je klanten. Maar nog nooit heb je goed in hun portemonnee kunnen kijken. Je weet in de meeste gevallen weinig over de solvabiliteit van je klanten. Dat hoeft ook niet altijd. Veel belangrijker is dat je je zaken rondom debiteurenbeheer goed regelt.

Wat is goed debiteurenbeheer?

De basis wordt gelegd met een goede administratie. Daarmee ben je namelijk altijd goed op de hoogte van de stand van zaken omtrent de onbetaalde facturen binnen je bedrijf. Want daar gaat het om: ervoor zorgen dat alle facturen zo snel mogelijk worden betaald. Als je daarvan niet op de hoogte bent, loop je onverantwoordelijke risico's. Je zult de eerste niet zijn die failliet gaat.

Betalingstermijn verstreken? Reageer meteen

Een van de vele fouten die worden gemaakt, is niet reageren wanneer de afgesproken betaaltermijn van 14 dagen is verstreken. Wie pas na een maand gaat kijken hoe het is gesteld met zo'n factuur, gaat niet goed met de materie om. Wat je vervolgens wel moet doen na die 14 dagen, valt allemaal onder het hoofdstuk debiteurenbeheer. Het beste kun je een aantal vaste richtlijnen aanhouden die je vervolgens toepast.

In de praktijk

Wanneer een debiteur na de betalingstermijn nog niet heeft betaald, stuur je meteen een betalingsherinnering. Het is de bedoeling dat hij deze herinnering 15 dagen na factuurdatum ontvangt. Wanneer de rekening dan nog steeds niet wordt betaald, bel je de desbetreffende debiteur op voor een telefonische herinnering. Dat is 21 dagen na de factuurdatum. Na dertig dagen volgt er een aanmaning en de laatste telefoonpoging volgt 44 dagen na factuurdatum.

Neem voor meer informatie contact op met Blokland & Duin: 024 - 379 22 66 of info@bloklandduin.nl