Boekhouder

De boekhouding: fijn dat het moet

Wanneer je een onderneming hebt in het mkb, dan ben je verplicht een administratie bij te houden. Tot zover weinig keus. Maar er is nóg een reden om een administratie te voeren. Het geeft een overzicht van hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt zien wat er binnen komt, wat er wordt uitgegeven en hoeveel winst je maakt. En geeft je de mogelijkheid snel in te grijpen als er wat mis gaat. Als klanten niet betalen bijvoorbeeld.

Zelf doen of uitbesteden?

De eeuwige vraag die we vanuit de logica proberen te beantwoorden. Heb je niks met boekhouden dan is dat een indicatie om het uit te besteden. Reden? Waarschijnlijk vind je het niet leuk, je verdiept je er niet in en tien tegen één dat je ook niet op de hoogte bent van de laatste fiscale regels. Je kunt het ook allemaal zelf doen, maar zonder backup van een deskundige loop je wel enige risico. Het is dan raadzaam om je in de materie te verdiepen of een deskundige te raadplegen die zo nu en dan met je meekijkt.

Boekhouder mkb: hoe groot is je bedrijf?

Belangrijk bij deze keuze is de grootte van je bedrijf. Heb je een eenvoudige administratie dan kun je veel zelf met een online boekhoudprogramma en een meedenkende boekhouder die binnen het mkb werkzaam is. Die kan de aangiftes voor je doen en een en ander voor je checken. Ben je een zzp'er die weinig inkoopt, dan hoef je alleen maar de uitgaande facturen te boeken en eens per kwartaal de btw-aangifte te doen. Maar als je een timmerbedrijf hebt en veel materialen moet inkopen voor meerdere klanten dan wordt de boekhouding al en stuk ingewikkelder. Dan kan het slim zijn om iemand in te huren die dat voor je doet, zodat jij je handen vrij hebt voor je corebusiness.

In de meeste gevallen is een administratiekantoor of boekhouder die met je meekijkt sterk aan te raden. Blokland & Duin werkt al jaren als boekhouder voor het mkb. En heeft een naam hoog te houden.

Neem voor meer informatie contact op met Blokland & Duin: 024 - 379 22 66 of info@bloklandduin.nl