Btw aangifte

Btw-aangifte zzp: elk kwartaal opnieuw

Voor de meeste zzp'ers geldt dat ze te maken krijgen met de btw-aangifte. De letters btw staan voor belasting toegevoegde waarde. Waarde toevoegen kun je lezen als omzet draaien. Wanneer je dat doet, ben je verplicht btw in rekening te brengen die aan de Belastingdienst wordt afgedragen.
 

Btw-plichtig of niet

In plaats van btw spreekt men ook wel over omzetbelasting (ob). Wanneer je als zzp'er aan de slag gaat, bekijkt de Belastingdienst of je btw-plichtig bent of niet. Je bent in ieder geval btw-plichtig als je goederen levert of diensten verleent. Ben je btw-plichtig, dan ontvang je een btw-nummer. Dit nummer vermeld je op je rekeningen die jij aan je klanten stuurt. Heb je een eenmanszaak, dan is je btw-nummer afgeleid van je BSN-nummer (burgerservicenummer). 
 

In welke categorie val jij, hoog of laag

In welk tarief je vervolgens valt, hangt af van de producten of diensten die je levert. Het standaardtarief is 21%. Dit tarief geldt in zijn algemeenheid voor alle goederen en diensten. Behoren jouw producten tot de primaire levensbehoeften, dan val je in de lage categorie. Dan moet je denken aan eten en drinken, geneesmiddelen, boeken en agrarische producten. Ben je fietsenmaker, kapper of heb je een camping? Dan verleen je diensten die allemaal in de lage categorie vallen. Dat is ook het geval wanneer je schoenen repareert, kunstenaar bent of in het personenvervoer werkt.
 

Vrijstelling btw 

Een aantal goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw. Dat geldt voor het onderwijs, gezondheidszorg, sociaal-culturele instellingen, kinderopvang, financiële diensten en verzekeringen.
 

Blokland & Duin: we doen het graag voor je

Waarmee je meer wit weten over de btw- aangifte voor jou als zzp'er of wanneer je de aangifte wilt uitbesteden, denk dan eens aan Blokland & Duin in Nijmegen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt en heb je er geen omkijken meer naar. 

Neem voor meer informatie contact op met Blokland & Duin: 024 - 379 22 66 of info@bloklandduin.nl