Nieuws
Het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Geplaatst op vrijdag 15 april 2016      Leestijd: 3 minuten


De administratie uitbesteden aan een boekhouder of een accountant? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze financieel experts?

De beroepen boekhouder en accountant worden nog weleens door elkaar gehaald. Het is ook niet zo vreemd dat ze vaak onder één noemer worden geschaard. Bijna iedereen heeft er dezelfde associatie bij: een externe financieel expert die de administratie doet. De meeste ondernemers hebben het over ‘hun accountant’, terwijl ze de administratie bij hun boekhouder brengen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee beroepen.

Opleiding en bevoegdheden

Boekhouder is een vrij beroep en de titel boekhouder is niet beschermd. Je hoeft dus geen officiële opleiding te volgen om jezelf boekhouder te noemen. Er zijn tal van mogelijkheden om een opleiding in deze bedrijfstak te volgen, de kennis moet tenslotte ergens vandaan komen. Deze studies zijn alleen niet verplicht. Bij vrije beroepen met onbeschermde titels is er vooraf dus geen toetsing op kennis en kunde vanuit de branche.

De titel accountant is daarentegen juist wel beschermd. Dat wil zeggen dat je een opleiding afgerond moet hebben voordat je jezelf accountant mag noemen. Er zijn twee soorten accountants: de AA en de RA. De titel AA (accountant-administratieconsulent) krijg je wanneer je een HBO-opleiding accountancy succesvol hebt afgerond. Hierna kun je nog op de universiteit doorstuderen tot RA (registeraccountant). Een opleiding is dus verplicht om dit vak uit te oefenen. Daarnaast is een accountant verplicht om regelmatig cursussen te volgen om zijn kennis up-to-date te houden.

Werkzaamheden

Boekhouders houden zich vaak bezig met het onderhouden van de boekhouding voor een persoon of kleine onderneming. Accountants zijn er doorgaans voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven. Anders gesteld: vaak worden de cijfers opgesteld door een boekhouder en gecontroleerd door een accountant.

Voor bedrijven met 50 werknemers en/of een jaaromzet van 8,8 miljoen euro is het verplicht om met een accountant in zee te gaan. Voor complexe fiscale vraagstukken als bedrijfsovernames of verkoop, dien je ook een accountant in te schakelen. Voor de micro-onderneming is een accountant echter niet nodig. Een accountant is in tegenstelling tot een boekhouder bevoegd een accountantsverklaring op te stellen.

Kosten

Omdat iedere boekhouder of accountant zijn eigen uurtarief kan bepalen, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de kosten zijn. Het tarief van een accountant ligt vanwege zijn verplichte opleiding, grotere bevoegdheden en uitgebreidere en complexere werkzaamheden logischerwijs een stuk hoger.

Uitbesteden of zelf doen?

Het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het bijhouden van de administratie kun je dus gewoon zelf doen. Het is voor zelfstandige ondernemers wél verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Een geordende administratie is hiervoor noodzakelijk, want dit bevat alle gegevens over jouw onderneming en vormt de basis voor de belastingaangifte. Een voordeel van uitbesteden is dat je je niet hoeft te verdiepen in (steeds veranderende) fiscale zaken als het afschrijven van bedrijfsmiddelen, de btw-aangifte, aftrekposten, bijtelling van de bedrijfsauto, zelfstandigen- en startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Een financieel expert kent al deze regels en je kunt ervan op aan dat de aangifte goed is ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de fiscus krijgt. De stelregel luidt dan ook: een goede boekhouder of accountant verdient zichzelf meestal terug. Daar komt bij dat het zakelijke kosten zijn en je deze dus kunt aftrekken, net zoals dat je de btw kunt terugvragen.

Omdat de werkzaamheden in de meeste gevallen niet heel complex zijn, is de keuze voor een boekhouder en administratiekantoor snel gemaakt.
Deel dit nieuwsbericht